Make your own free website on Tripod.com

kritikcim.jpg (12391 bytes)
Vissza a mozi főoldalra

Szerző Kritikus  
Anyád!...A szúnyogok
(Jancsó Miklós)
Don Nos... nem láttam a "Nekem lámpást adott a kezembe az Úr Pesten"-t. Lehet, hogy ez némileg csökkentette a tájékozottságomat a filmmel kapcsolatban. Ha nem tudnám, hogy van a filmnek előtörténete, akkor egy az egyben azt mondanám, hogy nagyon nem tetszett. Így is azt mondom, mert nem láttam a fent említett filmet. Teljes össze-visszaság jellemzi, a "se füle se farka" érzés fut át a fejemen, amikor nézem. De komolyan... Ki kicsoda, hol mi miért történik? Miért énekelnek (?) egyik pillanatban a Gellért-hegyen, hogy aztán két másodperccel később egy mesterséges megtermékenyítést segítsenek elő? Azt hiszem talán felelőtlenség is megnézni a másik ismerete nélkül. Járjatok utána!
Az asztronauta Don Kétségekkel ültem be a moziba, amikor megnéztük ezt a filmet. Ezeket leginkább az én előítéleteimnek tulajdonítom, nem vagyok valami nagy "thriller fan". Nem is akartam megnézni. De megnéztem. És csalódtam. Kellemesen. Az egész film nagyon tetszett annak ellenére, hogy nem volt sok tiszta (értsd: e világi) jelenet benne. A történetről annyit, hogy él egy vidám házaspár Floridában, ahol a férj történetesen űrhajós. Amikor a legutóbbi útjáról visszatér (ahol két percig történt vele és a társával valami, amiről senki sem tud semmi konkrétumot), megváltozik. Otthagyja a NASA-t, Manhattanbe költöznek, az asszonyka meg depressziós lesz, stb... Namost az egésznek van valami nagyon "Az ördög ügyvédje" beütése (Theron kisasszonynak úgy látszik perverziója jóképű, megváltozott férjek mellett játszani a fokozatosan megőrülő, aranyos kis feleséget). Amúgy érdemes megnézni. Van pár izgalmas jelenet, meg úgy az egész befejezés... szóval érdemes!
Mindent anyámról
(Pedro Almodovar)
Don Ezt a filmet is teljesen véletlenül néztem meg. Volt két szabad órám. De azt hiszem nagyon is megérte! A történet arról szól, hogy a 17 éves srácot elüti egy autó a születésnapján, és az anyja elindul fiatalkora színhelyére megkeresni az apát, akinek közben nagyobb mellei lettek, mint az anyának valaha is voltak. Közben találkozik egy fiatal szociális munkással, aki szintén attól a férfitől (?) vár gyereket, de AIDS-es. Szóval minden adott egy nagyon drámai filmhez. Elég
csöpögősre is sikerülhetett volna, de Pedro Almodovar nagyszerű filmet kreált, és a legjobb külföldi filmnek járó Oscar sem véletlen. Nagyon is érdemes megnézni!
Underground
(Emir Kusturica)
Don Végre sikerült megnéznem Emir Kusturica (legutóbb a "Macska-jaj"-t láthattuk tőle) 1995-ös filmjét, amiben végülis szakított azokkal a szokásos témákkal, ami miatt talán be is skatulyázták őt. Az Undergroundban végigköveti a jugoszláv helyzetet 1941-től a legújabb kori délszláv (jugoszláv = délszláv) háborúig. A film tulajdonképpen dráma is lehetne és szatíra is, de az egész helyzet (hogy 20 éven keresztül azt hiszik a pincében élő emberek, hogy még mindig háború van) nagyon groteszk! A film kulcsmondata: A háború addig nem háború, amíg testvér testvért nem öl meg. Ez a mondat lefordítható a délszláv helyzetre és lefordítható a filmbeli eseményekre is. Amennyiben szeretnétek 150 elgondolkoztató percet eltölteni egy olyan film előtt, ami 1995-ben Arany Pálmát nyert Velencében, melegen ajánlom az Undergroundot! Még játsszák a Művész moziban. Az Odeon Videotékából is kölcsönözhető.